Fremtidsfullmakt – Hva skjer med det juridiske når du ikke lenger kan ta vare på deg selv?

En fremtidsfullmakt er ikke det samme som en vanlig fullmakt. Den gjelder kun dersom visse vilkår innfris, som f.eks. ved demens, Alzheimer eller lignende sykdommer, forklarer hun. Om en person fortsatt er ved sine fulle fem og kun trenger teknisk hjelp, vil ikke en fremtidsfullmakt gjelde. 


Det er viktig at personen forstår hva den underskriver på, derfor må en fremtidsfullmakt ordnes mens vedkommende fortsatt er frisk. Om personen har fått påvist demens er det for sent. Bor man alene og klarer seg selv, men har begynt å bli litt glemsk kan det fortsatt være mulig å skrive under på en fremtidsfullmakt. Uansett bør man få et skriv fra legen som viser at personen er samtykkekompetent.
I fremtidsfullmakten kan man bl.a. utnevne en verge som kan leie ut eller selge boligen for seg, dersom man skulle bli for syk til å gjøre det selv. Om man ikke har skrevet en fremtidsfullmakt vil Statsforvalteren utnevne en verge, men noen ganger kan en person ha blitt tilstrekkelig svekket før den får verge. I mellomtiden kan personen ha tatt ugunstige avgjørelser i forbindelse med økonomi, arv, kjøp og salg.

Med en fremtidsfullmakt kan personen selv formidle hva man ønsker skal gjøres når man ikke er i stand til å uttrykke dette selv. Vi i advokatfirmaet Nicolaisen har lang erfaring og høy juridisk kompetanse, og kan bistå i prosessen med fremtidsfullmakt.


Anbefalte lenker: